Legionella Bakterier
Lite update om Varmvattenberedare och Legionellabakterier!
De varmvattenberedare som de flesta har i DV är av typen, Elektrisk uppvärmning av ett kärl om 20-30 liter. Det är ett stillastående vattensystem som står oanvänt under största delen av året. Temperaturen i beredaren är mellan 20-40 °C. Då är sannolikheten för Legionellabakteriens tillväxt stor. För att i största mån undvika detta så rekommenderas följande:
Töm beredaren och allt vatten i rören när Ni lämnar huset!
-
Om det inte varit tömt, slå på varmvattenberedaren, vrid termostaten till max. temperatur och hetta upp vattnet i den så högt det går. Bakterien dör fort vid en temperatur över 60 °C. Låt sedan beredaren vara upphettat i ett par timmar.
Öppna en varmvattenkran och töm hela beredaren på ca 20-30 Liter vatten.
-
Gör om hela proceduren med max temperatur på beredaren. Låt verka i två timmar. Töm sedan beredaren genom att öppna en varmvattenskran vid ett tappställe i taget. Låt vattnet rinna sakta i 5 minuter så att hela delen av rörsystemet blir upphettat till över 60°C. Upprepas vid nästa tappställe osv. OBS. glöm inte Duschen!!! Det är den värsta smittospridaren! Sjunker vattentemperaturen under 60 °C, upprepa punkt 2.
-
När alla rör och blandare och duschar är urspolade så minska termostaten på varmvatten beredaren till 55 °C. Låt beredarens termostat stå på min 55°C. Då är vattnet i beredarens mitt ca. 55°C och i dess botten lägre.
-
När ni lämnar huset, töm beredaren och rörsystemet på vatten så är allt klart tills ni kommer tillbaka nästa gång.
Om vattensystemet varit tömt på vatten sedan ni senast var i huset så finns det inte så stor risk för Legionellabakterier. Tänk dock på att det kan finnas vatten kvar i vissa delar av systemet som inte låter sig tömmas vid självfall. Då kan det finnas en bakterietillväxt just där.
-
Fyll vattensystemet. Sätt på varmvattenberedaren på max temp. Vänta i två timmar. Spola sedan ur alla varmvatten tappställen och duschar i några minuter tills vattnet ”bränns” >55 °C vid varje tappställe.
Då har Ni gjort vad som kan göras för att minska risken för Legionellabakterier i vattensystemet. Tappvattnet i området är normalt inte stillastående. Varje dag tappas det vatten genom systemet och speciellt vid vattning av grönområden. Så möjligheten till bakterietillväxt i distributions systemet är liten.